smaki lata
Lato to czas słońca i beztroskiej zabawy ale także powietrze wypełnione cudownymi zapachami darów jakie dała nam natura. Owoce i warzywa bo o nich mowa, przepyszne w sezonie na surowo - ale co zrobić gdy sezon na nie dobiega końca? Zamknij ten niepowtarzalny smak w słoikach. Nasza księgarnia oferuje duży wybór książek, które pomogą Ci w szybki i łatwy sposób zapełnić domową spiżarkę.
34,00 PLN
Przetwory i dania mięsne
Anastazja Pustelnik
Wydawnictwo: WAM, 2010
Oprawa: twarda
Autorka kulinarnych bestsellerów w swym najnowszym poradniku podpowiada jak sporządzić znakomite dżemy, konfitury, sałatki i inne smakołyki z owoców i warzyw. Bez konserwantów, smacznie, zdrowo i kolorowo. W książce znajdują się ponadto przepisy na wykwintne potrawy mięsne i rybne
24,95 PLN
Marynaty i przetwory
Jolanta Bąk
Wydawnictwo: Dragon, 2012
Oprawa: twarda
Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez kiszonej kapusty, nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych konfitur, dżemów, kompotów, soków, sałatek, kiszonych ogórków czy marynowanych grzybów. Zamknięte w słoikach skarby lata poustawiane na półkach spiżarni, kojarzą się z domem, dzieciństwem i tradycyjną „babciną kuchnią”. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i czasochłonne, co więcej, przyrządzanie apetycznych zimowych przysmaków według tradycyjnych i nowych receptur może się okazać prawdziwą przyjemnością.
29,95 PLN
Dobra kuchnia Kalendarz nalewek
Łukasz Fiedoruk
Wydawnictwo: Dragon, 2013
Oprawa: twarda
Wytwarzanie własnych nalewek wymaga sporej dozy cierpliwości i zaangażowania, ale efekty są tego warte. Nic bowiem nie zastąpi satysfakcji i smaków samodzielnie przyrządzonych trunków, tym bardziej że przygotowywać je możemy niezależnie od pory roku. Książka podzielona została na pięć części. Pierwsze trzy przedstawiają receptury na nalewki, do których składniki pozyskujemy wiosną (marzec, kwiecień, maj), latem (czerwiec, lipiec, sierpień) i jesienią (wrzesień, październik, listopad). W czwartej części (grudzień, styczeń, luty) zaprezentowano nalewki rozgrzewające, przydatne w zimowe wieczory. Ostatnia część obejmuje trunki, których przygotowanie jest możliwe w dowolnej porze roku.
12,99 PLN
Przetwory, nalewki, likiery
Wydawnictwo: Prószyński Media, 2014
Oprawa: miękka
Każda pani domu może przygotować przetwory, nalewki i likiery, wiele z nich nie wymaga dużego wysiłku. Gdy raz się spróbuje, nowe receptury same przychodzą do głowy, a przygotowywanie przetworów staje się wspaniałym hobby.
29,99 PLN
Domowa spiżarnia
Katarzyna Nowakowska, Anna Wójcik
Wydawnictwo: Arystoteles, 2015
Oprawa: twarda
Książka ta podpowiada, jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować:
- przetwory z owoców, warzyw i grzybów
- kiełbasy i wędliny
- Wina i nalewki
- Tradycyjne masła , sery oraz oleje ziołowe
- mrożonki
- susze z owoców, warzyw i grzybów
39,90 PLN
Przetwory i nalewki Siostry Marii
Goretti Maria
Wydawnictwo: Martel, 2013
Oprawa: twarda
Przetwory i nalewki siostry Marii to znakomita, w której znajduje się wiele sprawdzonych przepisów nie tylko na przetwory z warzyw i owoców, ale także na wyśmienite nalewki, z których większość ma działanie zdrowotne. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom, a także pięknym zdjęciom, wszystkie przetwory zawsze się udadzą.
To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.